fbpx

Parfum in skincare

11 oktober 2021 | Blog | 0 Reacties

Een lekker geurtje aan onze dagcrème vinden we allemaal fijn. Maar in veel skincare producten worden parfums gebruikt die juist een averechts effect hebben op de gezondheid van je huid. Wat doet parfum in skincare met je huid?

Bij de stoffen in huidverzorging die je beter kan vermijden, worden bepaalde geurstoffen niet altijd meteen genoemd. Terwijl synthetische parfums de nummer 1 veroorzaker zijn van allergische huidreacties en ruim een op de vier volwassenen een huidallergie heeft. Een (contact)allergie van de huid wordt veroorzaakt door het blootstellen van de huid aan een allergiserende stof. Bij voldoende vaak in contact komen met een bepaalde hoeveelheid van deze stof, kan je huid van het een op het andere moment een allergische reactie geven. Deze allergie is vervolgens chronisch en de huid kan voortaan niets meer verdragen wat deze stof bevat. Het voorkomen van een parfumallergie is dus heel belangrijk.

Parfum in je huid

Parfumresten blijven achter in de opperste huidlagen. Als je elke dag producten op je huid smeert die parfum bevatten, zit je huid dus vol met resten van deze stoffen. Het vervelende van deze stoffen is dat ze, naast de kans op een contactallergie, vaak fototoxisch zijn. Dat betekent dat ze reageren onder de invloed van (zon)licht en de huid gaat ontsteken. Je kent vast wel de zomertip om niet met parfum op in de zon te gaan zitten, omdat het donkere vlekken geeft. Parfums kunnen zo (hyper)pigmentatie in de hand werken. Maar ook bultjes, jeuk en pijn kan een reactie zijn van parfums in de zon. Een fototoxische reactie is niet altijd zo uitgesproken dat ze duidelijk zichtbaar is op de huid, maar leidt altijd tot huidschade en huidveroudering.

Waar wordt het van gemaakt?

Parfum wordt gemaakt van natuurlijke en/of synthetische geurstoffen. De natuurlijke geurstoffen worden uit plantaardige bronnen gehaald en zijn veel kostbaarder dan synthetische. Deze zijn van petrochemische afkomst en worden gemaakt in een fabriek. Synthetische geuren kunnen zeer schadelijke stoffen bevatten zoals nitrobenzene, benzaldehyde of phenol.

Zowel natuurlijke als synthetische geurstoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken. Etherische oliën bevatten ook allergenen, alleen is de kans op een reactie veel lager. Helemaal als de oliën van een zuivere (biologische) kwaliteit zijn. In sommige gevallen hebben ze zo’n sterk therapeutisch effect op de huid, dat dat belangrijker is dan het risico op een allergische reactie.

Check de ingredientlijst

Parfum – ook wel genaamd ‘fragrance’ of ‘perfume’ –  in skincare is helaas niet goed terug te vinden op de ingrediëntenlijst. Om het geheim van de geur te bewaren volstaat enkel ‘parfum’, waardoor je ook niet weet of die natuurlijk of synthetisch is. Twijfel je? Vraag het de fabrikant van het product en hij zal je altijd antwoord kunnen geven. Als je een tijdje geen (synthetisch) geparfumeerde producten meer gebruikt, zul je echter vrij snel kunnen ruiken of iets is geparfumeerd of niet. Je beleeft de geur dan zo sterk dat je die meestal te heftig en niet zo lekker meer vindt.

Witlof gebruikt essentiele oliën

De producten van Witlof Skincare bevatten geen synthetische parfum, maar essentiële oliën van biologische kwaliteit en natuurlijke bloemenwaters voor de geur.

Onze andere producten zijn zonder toegevoegde geur en ruiken simpelweg naar de ingrediënten die erin zitten, zoals rozenbottelzaad- of hazelnootolie.

Meer weten?

Wil je meer weten over parfums in huidverzorging, of een uitgebreide lijst van inci–namen van specifieke allergenen? Plan een gratis huidconsult in met Caroline

Read more…

 

Jennifer Hoffman

Jennifer Hoffman

We hadden de eer om actrice en tv-presentatrice Jennifer Hoffman te interviewen. Jennifer heeft een passie voor alle dingen die sustainable zijn. Ze is altijd op zoek naar meer duurzame manier om te reizen, koopt geen fast fashion en denkt na wat ze op haar huid...

Meet Yasmin Karssing

Meet Yasmin Karssing

Yasmin Karssing werd geboren op 5 april 1994. Haar passie en interesse in zingen en acteren van jongs af aan heeft ertoe geleid dat ze een van de meest erkende en geliefde zangeressen en actrices van Nederland is. Ze speelde naast Georgina Verbaan in de serie t Schaep...

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur

Het is bijna niet uit te spreken, hy-a-lu-ron-zuur, en klinkt ook nog eens hartstikke chemisch, maar hyaluronzuur is een super effectieve, natuurlijke stof die juist heel veel goeds kan betekenen voor je huid. Wat doet hyaluronzuur? Doordat hyaluronzuur zoveel vocht...

10% korting op je eerste aankoop? Schrijf je in!

Wij houden ook niet van al die e-mails, geloof ons. Daarom sturen we je alleen een nieuwsbrief als iets écht de moeite waard is. Zoals leuke kortingen of nuttige natural skincare tips.

    Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens en wil regelmatig op de hoogte gehouden worden van Witlof Skincare nieuws